Äpplemarängkaka

På hösten ska man äta äpplen i bakverk, det är en oskriven regel. Jag är inte förtjust i att äta varma/tillagade äpplen, men jag älskar doften av det. Och jag tillhör skaran som gärna bakar något bara för att jag vet att det kommer dofta så gott hemma efteråt och sen inte äter själva bakverket. Så var det i det här fallet. Det finns mängder av recept på äpplekakor men det här tillhör en av mina favoriter. Kakan i sig är väldigt saftig och marängtäcket är hemligheten som gör kakan till det där lilla extra.

ÄPPLEMARÄNGKAKA

Kakan
4 Äggulor + 1 äggvita
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
50 g smör
2-3 äpplen.
2 msk kanel

Marängen.
1½ dl strösocker
3 äggvitor.

  1. Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i en springform, ca 24 cm i diameter. Smörj formens kanter.
  2. Separera tre av äggen, vispa samman det sista ägget med äggulorna och tillsätt 2 dl strösocker. Vispa tills det är vitt och pösigt.
  3. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke och rör ner mjölblandningen i äggsmeten.
  4. Smält smöret och rör ner det i smeten, häll sedan smeten i formen.
  5. Skala, kärna ur och skiva äpplena, skölj av dem och lägg dem i en bunke och häll över kanelen. skaka om tills alla äppelskivor är täckta. Stick sedan ner äppelskivorna i smeten och pudra över lite extra kanel.2014-10-01 20.21.22(1)
  6. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen ca 20 min.
  7. Under tiden kakan är i ugnen, vispa äggvitorna till ett fast slum. Häll försiktigt ner 1,5 dl strösocker medan du fortsätter att vispa tills smeten blir lite glansig.
  8. Ta ut kakan ur ugnen och klicka genast över marängen. Ställ in kakan direkt i ugnen igen och grädda ytterligare 15 minuter. (Dagen efter tyckte jag att kakan såg lite blek ut, så jag brände på lite extra med min gasbrännare.)

2014-10-02 07.10.38(1)

2014-10-02 07.11.38(1)

Och ni har väl inte glömt hur man kollar att marängen är färdig?
Utifall att minnet sviker, här kommer en liten påminnelse.

2014-10-01 20.32.46(!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s