Go’bullarna

20131117_173954(1)Go’kväll puddingar! Dags för en redig uppdatering här tror jag så ni inte tror att jag helt glömt bort det. Jag har legat hemma sjukskriven i två veckor och de sista dagarna på min sjukskrivning började jag klättra på väggarna ordentligt, så jag letade fram mormors gamla receptbok och slängde ihop mina favoritbullar (Och även några kanelbullar då vaniljkrämen tog slut!)

Mormor Ritas krämbullar;
150 g smör eller margarin, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker
½ tsk salt
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning;
Margarin, rumsvarmt
Vaniljsocker
Vaniljkräm
Ägg till pensling (Inget måste)

Gör så här:

Smält margarinet i en kastrull och tillsätt sen mjölken och värm tills den är fingervarm, dvs 37°C. Smula ner jästen i en degskål och häll över mjölkblandningen och rör om tills jästen löst upp sig.

Tillsätt salt och socker och mät upp mjölet i ett litermått utan att skaka måttet, mjölet ska vara luftigt och ej packat. Spar ca ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, jag använde min hushållsassistent, tills degen känns smidig. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt, dela den sedan i 2 eller 4 bitar. Jag valde 4 bitar då jag vill ha mindre bullar. Kavla ut biten till en rektangulär kaka, bre på smör och pudra över vaniljsocker. Ta sedan tag i nedre delen av degen och vik den dubbel. Skär sedan ut 1-1,5 cm breda remsor. Snurra dem åt varsitt håll så den tvistar sig och snurra sedan ihop den och lägg på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.

Vispa under tiden upp vaniljkräm, antingen egen eller köpt marsansås. Den ska vara ganska tjock. När bullarna jäst klart kan man trycka till dem lite lätt i mitten och ha på så mycket vaniljkräm man önskar. Man man så önskar kan man i detta steg även pensla bullarna med uppvispat ägg.

Grädda sedan mitt i ugnen på 250°C ca 5-8 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s