Tjuvstartar julen

Sen jag flyttade hemifrån och fick julpynta och fixa som jag själv ville började jag sätta upp lite olika ”regler”. Inget julpynt sätts upp eller inhandlas innan första advent, och inget julbak fören samma helg som första advent infaller. Detta år har jag dock gått emot mig själv på det planet, i fredags bjöd jag nämligen mina kollegor på julfika. Och de blev en riktig hit.

20131124_192500

VIT CHOKLADBISKVI MED SMAK AV PEPPARKAKA
Man kan göra dem med mandelmassa, men jag föredrar att göra dem från grunden.

Botten
2 äggvitor
100 g mandel
1,5 dl florsocker

Smörkräm
2 äggulor
200 g smör, rumstempererat.
3 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
2 msk pepparkakskrydda

1. Börja med att skålla mandeln genom att koka upp några dl vatten i en kastrull, låt mandlarna koka  med 1-3 minuter tills dess att skalet börjar bubbla och lossna. Häll dem i ett durkslag och skölj kalla. Pilla av skalet från mandlarna, låt de torka några minuter.

2. Hacka mandlarna i matberedare och tillsätt florsocker. Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum. Skålen med den vispade äggvitan ska kunna vändas upp och ner utan att äggvitan rinner ut. Blanda ner i den finhackade mandeln.

3. Spritsa ut smeten till  på en bakpappersklädd plåt, jag föredrar när de är mindre, gör mina i samma storlek som en 5 krona. Värm i ca 10-12 minuter på 175 grader. Låt svalna, vänd sedan på dem så sidan som varit mot plåten ligger uppåt.

4. Vispa upp alla ingredienser till smörkrämen med en elvisp eller i en köksassisten för att få den så utrörd som möjligt. Spritsa sedan ut smörkrämen på de svala biskvibottnarna, kom ihåg att den ska vara på den släta sidan. Bre sedan ut krämen med sked eller kniv.

5. Ställ in plåten i frysen i ca 10 minuter. Smält under tiden choklad i vattenbad. Doppa tillsist de frysta biskvierna i den vita chokladen och låt stelna. Skaka försiktigt biskvin mellan fingrarna fram och tillbaka för att få en jämn och fin yta på chokladen.

Mina biskvier är dekorerade med vit choklad som jag färgat röd med pastafärg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s