Veckans Fredagsdrink – Moscow Mule

Som jag har sett fram emot veckans fredagsdrink! Den innehåller så många favoritkomponenter – den innehåller både limejuice och ingefära. Underbara ginger beer, den enda öl (som egentligen inte är en öl, jag vet…) som jag dricker. För hur gott och fräscht är inte ingefära?! Men varför kallas det ginger beer om det inte är öl? Jo, för att i början var tillverkningsprocessen väldigt snarlik ölbryggning, simple as that. Ginger beer finns att köpa alkoholfri på de flesta livsmedelsbutikerna, det finns även varianter med alkohol i på bolaget. Vilken du väljer till denna drink är helt upp till dig.

Men, tänker du nu, kan man inte använda ginger ale istället för ginger beer? Jodå, men tänk på att det inte är samma sak! Ginger ale är mer som en kolsyrad dryck, den är inte lika fermenterad som en riktigt go’ ginger beer där smaken av ingefära är mycket fylligare.

 Ska man göra drinken ”på riktigt” ska den serveras i kopparbägare men givetvis går det precis lika bra att servera den i glas. Men varför görs orginalet i en kopparbägare då? Drinken blir riktigt kall och fräsch eftersom bägarna tar upp kylan på ett sätt som inte glasen gör. Men genom att skaka drinken, som jag gör i receptet nedan, så blir den riktigt kall. Om du dessutom verkligen fyller glaset med is, inte bara 2-3 bitar, så behålls kylan i drinken. Isbitarna smälter inte så fort om glaset är fyllt med is helt enkelt.

Moscow Mule

2 drinkar

1 lime
3 dl ginger beer
10 cl vodka
Is
(1 extra Lime till garnering)

  • Dela ena limen i 8 klyftor, 4 per glas, mortla limen med vodkan i en shaker. Fyll på med is och skaka tills shakern blir immig, ca 7-10 sekunder.
  • Fyll två glas med is, häll över lime och vodkablandningen. Toppa med ginger beer.
  • Garnera med lime, servera!

Vill du ha en alkoholfri version, en så kallad Mocktail Mule?
Självklart löser vi det! Ta bort vodkan och tillsätt 0,5 dl soda vatten! Och självklart en alkoholfri ginger beer. En alkoholfri variant av Moscow mule kan vara PRECIS lika god som orginalet, det sitter helt i vilken ginger beer du väljer. Jag rekommenderar dig att välja en riktigt kraftful ginger beer, inte en som smyger med att det faktiskt är ingefära i.

Rekommenderar dig även att hoppa över skakningsmomentet, om du inte hemskt gärna vill ha drinken över hela köket. Ingefära är ju en fantastisk doft!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s