Vad är egentligen ”ganache”?

När det kommer till ganache har jag varit frälst i över ett år. Trollbunden. Men vad är det egentligen för något?

B-Chocolate-GanacheBildkälla

För att förklara det enkelt är ganache är en blandning av choklad och grädde. Ganache kan användas till mycket, jag använder det främst till att fylla tårtor, men det kan även användas till att täcka dem och som frosting till cupcakes.

Mängden grädden och choklad brukar variera lite, vanligast är 1 dl grädde och 100 gram choklad. Ganache gör man genom att hetta upp grädde utan att den kokar och sedan tillsätta den finhackade chokladen och sedan röra blandningen slät och jämn.

Om man ska använda ganachen för att täcka tårtor kan man lägga till en klick smör så blir ganachen vackert glansig. Vill man använda den till fyllning kan man låta den svalna ordentligt och sen vispa upp den så den blir en aning fluffigare.

Till ganache som man skall ha som fyllning kan man ta så gott som vilken choklad som helst, till ganache som används för att täcka tårtor lyckas man bäst med mörk choklad som stelnar bäst.

Ska man använda ganachen som frosting till cupcakes kan man ta lika delar choklad och grädde, smälta chokladen i grädden som vanligt och låta blandningen stå i rumstemperatur en dryg halvtimme och sen vispa den fluffigare och då går den jättebra att spritsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s