Tiramisu Tårta
Detta är en av de 4 tårtorna som jag gjorde till Peters 60 års firande, och även den som kom med i Yippie Härnösand i Maj.
Sockerkaksbotten
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl mjölk
50 gram smör
Kaffesirap
2 dl starkt kaffe
0,75 dl kahlua
1 dl socker
Mascarponekräm
1 burk mascarponeost (250 g)
2 dl grädde
4 äggulor
1 dl socker
4 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
Garnering
Kakao
Riven mörk choklad (cirka 100 gram)
1 paket savoiardikex, cirka 200 g
Sockerkaksbotten
1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och ströbröa en form som är cirka 20 cm i diameter.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Värm mjölk och smör i en kastrull tills det att smöret har smält. Tillsätt den ljumna mjölkblandningen lite i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen.
3. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i cirka 35-45 minuter. Känn med sticka att den är torr.
4. Låt bottnen svalna och lossa kanten med en kniv och vänd sedan upp den på ett bakplåtspapper. Låt kallna en stund och dela kakan i tre bottnar.
Kaffesirap
1. Brygg 2 dl starkt kaffe eller espresso. Häll i en kastrull tillsammans med kahlua och socker. Låt det koka upp tills allt socker har smält. Låt svalna.
Mascarponekräm
1. Vispa ihop äggulor och 1 dl socker i en värmetålig skål över vattenbad. Vattnet ska sjuda. Rör hela tiden i blandningen tills den börjar tjockna. Var försiktig bara så att det inte är för varmt, då blir det äggröra! Ta bort från plattan och låt svalna.
2. Vispa under tiden upp äggvitorna i en ren skål till ett hårt skum. Vispa även grädden i en anna skål.
3. Blanda mascarponeosten med äggulesmeten. Blanda sedan i grädden och vaniljsockret. Rör sist ner äggvitorna försiktigt. Låt svalna en stund i kylen.
Sätta ihop tårtan
1. Använd en form, helst en springform, som är lite större än tårtbottnen, cirka 23-25 cm.
2. Pensla tårtbottnarna med kaffesirapen.
3. Lägg i den första bottnen i formen, klä sedan hela insidan med savoiardikex. Bred ut fyllning över den första tårtbottnen. Upprepa samma sak med alla tårtbottnar, och avsluta med ett lager fyllning överst.
4. Ställ in i kylen minst 4 timmar.
5. Pudra med kakao och garnera med riven mörk choklad.
Njut!