Blåbär är kärlek

Om det är något jag är svag för så är det bär, blåbär speciellt. Det är inte mycket som kan slå en riktigt god blåbärspaj med vaniljsås en varm sommardag, eller höstdag.. Eller varför inte i vintermörkret? Ja, de passar mest hela tiden. Men det var inte en blåbärspaj jag gjorde igår. Jag provade att göra en amerikansk ”Coffee cake” för första gången, och jag måste ha lyckats ganska bra då den fick väldigt högt betyg av mina kollegor.

Receptet hittade jag på en av mina bloggfavoriter, Heavenly Cupcake

Blueberry Coffee Cake

Strössel:
2 dl farinsocker
1 dl riven kokos
1 tsk kanel
Blåbär, torkade eller färska

Coffee Cake:
4 1/2 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 st påsar vaniljkräms mix (á 109g)
2 dl vatten
1 1/2 dl rapsolja
1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
4 st ägg

Strösselmix:
Blanda samman alla ingredienser i en skål och ställ åt sidan. Använder du torkade blåbär kan du blanda i dem nu också. (Jag använde frysta/halvtinade blåbär, och blandade i dem redan nu, vilket resulterade att det blev mer crumb-effekt än strössel, Den extra vätska som kommer från de frysta blåbären sugs ju då upp i strösslet)

Coffee Cake:
Blanda samman alla ingredienserna i en stor skål. Rör om ordentligt så att allt blandat sig som det ska. Smörj en sockerkaksform. Lägg ett lager med strössel i botten på sockerkaksformen. Varva med ett lager smet. Strö över ett nytt lager strössel. Om du använder färska blåbär, strö över dem nu också. Lägg ytterligare ett lager smet. Varva så här några gånger och avsluta med ett lager smet. Grädda i 175 grader i cirka 45-60 minuter. (I min varmlufts ugn räckte det med 35-40 minuter på 175 grader)  En sticka ska komma ut helt ren. Låt svalna i formen. Vänd upp och ned på en tallrik och servera. Den fungerar alldeles utmärkt att dela i mindre bitar och frysa.

IMG_20140113_205007

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s