Maxad cheesecake

Ett av mina ”säkra kort” när vi får besök är saffransfisksoppa. Detta blev jag själv introducerad för på en middag hos vänner för ett par år sedan och sen dess vet jag inte hur många gånger jag själv gjort den – det är en hit. (Recept: Saffransfisksoppa)

Men i helgen när vi hade gäster fick jag även en stor lust att baka – det kändes som det var evigheter sen sist och jag kände att det var dags. Jag är lite osäker på var receptet kommer från i grunden, men jag fick – även detta – efter att jag blivit bjuden på det hos en vän.

New York Blueberry Cheesecake

IMG_20190921_194254 (2)

Du behöver:

Botten
300 g digestivekex
150 g smör

Smet
600 g philadelphiaost
2 1/2 dl kesella 10%
1 dl strösocker
1 dl maizena
2 tsk vaniljsocker
3 ekologiska ägg
1 dl vispgrädde
200 g vitchoklad
1 1/2 dl färska blåbär (eller frysta)

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg kexen i en matberedare och blanda till smulor, tillsätt smält smör.
  3. Tryck ut den smulade kexblandningen i en form med löstagbar kant, ca 24-26 cm i diameter. Förgrädda botten i ca 10 minuter. Låt svalna.
  4. Vispa ihop philadelphiaost och kesella så det blir krämigt.
  5. Blanda strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker i en bunke, vispa sedan ned det i smeten.
  6. Rör ner ett ägg i taget och sist av allt så rör du i vispgrädden.
  7. Smält chokladen i ett vattenbad och blanda ner i smeten.
  8. Häll smeten över den svalna kexbottnen och strö över blåbär.
  9. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
  10. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.
  11. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.

Tips! Jag brukar alltid klämma fast ett bakplåtspapper i botten av springformen, jag upplever ofta att de läcker igenom vätska annars. Det gör det även lättare att förflytta kakan när den är klar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s