Glöggmys och saffransfisksoppa

I måndags hade vi bjudit över några vänner på glöggmys och spelkväll. För att göra det så enkelt som möjligt för alla inblandade såg vi även till att ha middagen serverad. Maken önskade lasagne men det var inte alls vad jag hade tänkt mig som mysig, vintermat. Så istället blev det denna, som gästerna uttryckte det, magiskt, fantastiskt goda saffransfisksoppa med räkor och special-aioli.

img_20181211_215918_068

Saffransfisksoppa med räkor

Till 4 personer behöver du;

400 g torskfilé
300 g laxfilé
½ purjolök
½ gullök
1 msk smör
1,5 tsk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2,5 dl torrt vin
1,5 fiskbuljongtärningar
2,5 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
3 hg räkor med skal.

  1. Skölj och strimla purjolöken, skala och hacka den gula löken. Smält smör i en gryta och lägg i löken. Fräs ett par min tills den blivit mjuk.
  2. Tillsätt tomatpuré, pressad vitlök, salt, timjan och basilika. Fräs ihop.
  3. Tillsätt det vita vinet och fiskbuljongtärningarna. Rör om så buljongen löses upp och koka samman ett par min. Under tiden det kokar samman, rör ihop aiolin.
  4. Tillsätt grädde, crème fraiche och vatten. Rör ihop och häll i saffran. Sjud ca 15 minuter.
  5. Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm. Skala räkorna.
  6. Lägg i fisken och sjud ca 7 min eller tills fisken blivit fast.
  7. Servera med räkor, aioli och färskt bröd.

Special-aioli

1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1,5 tsk tomatpure
0,5 krm cayennepeppar
2 vitlöksklyftor
Salt & peppar

Rör ihop allt samman, pressa i vitlöken, smaka av med salt och peppar.
Ställ in i kylen under tiden du gör klart soppan.

En reaktion till “Glöggmys och saffransfisksoppa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s