I Härnösand gick denna pasta under ”Leilas Pasta” då receptet från början kommer från Leila Lindholm, men har nog aldrig tillagat det efter det receptet. Jag blev bjuden på detta 2012, sen dess har jag tillagat det så många gånger att jag nu kan göra det i sömnen. När jag bjöd våra vänner här nere i Västerås på denna rätt blev den känd under namnet ”Desirées pasta”. Hur som helst så är det en av favoriterna här hemma.
Jag skulle säga att pastasorten Bucatini no 9 är väldigt viktig för denna rätt, det blir helt enkelt inte lika gott med någon annan sort – tro mig, jag har provat många olika sorter när det varit slut på bucatini hemma. Jag anser även att ni bör lämna den färdig rivna mozzarellan i butiken – riv en buffelmozzarella direkt istället – vilken skillnad!
Baconpasta med egengjord tomatsås!
500 g körsbärstomater
2 klyftor vitlök
olivolja
1 msk honung
2 msk smör
1 msk vitvinsvinäger
Nymald svartpeppar, efter smak
flingsalt
3-4 förp bacon
2/3 förp pasta bucatini no. 9
1 kruka färsk basilika (Alternativt 1 msk fryst)
1 förp buffelmozzarella
100 g parmesan, färsk – finriven
- Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
- Dela tomaterna i fyra bitar och finhacka vitlöken. Fräs vitlöken i en vid kastrull eller stekpanna.
- Tillsätt tomaterna och ringla över honung, flingsalt, peppar, basilika och vinäger, låt puttra på medelvärme i 5-10 minuter.
- Skiva baconet i ett par cm stora bitar och stek.
- Riv mozzarellaosten grovt på rivjärn.
- Riv parmesanosten fint på rivjärn.
- Blanda ner tomatsåsen i pastan och rör runt. Blanda sedan i baconet och ostarna och rör om.
- Toppa med lite nyriven parmesan och färsk basilika.
- Servera och njut!