Somrig Pinocchiotårta

Jag har känt mig väldigt nostalgisk på senaste tiden, saknat min min farmor som gick bort när jag var i tonåren. Något jag minns från när jag var liten var en tårta som hon gjorde som jag älskade – till viss del. Konsistensen var underbar – sockerkaka och maräng i ett. Men, det hon alltid gjorde som jag verkligen inte gillade, var att hon hade i ananas i grädden. Konserverad ananas, vilket jag aldrig – varken som barn eller vuxen, förstått mig på.

Jag bestämde mig för att göra en variant av den till mitt födelsedagsfirande igår. Jag är egentligen ingen tårtmänniska, jag tycker inte om när det blir för sött, men jag gillar twisten med maräng i denna. Jag gjorde botten kvällen innan och lät den ligga i rumstemperatur tills dagen efter när jag monterade i hop den. Väldigt skönt med en tårta som går att förbereda i förväg.

Somrig Pinocchiotårta

200 g mjukt smör
2 dl strösocker
5 äggulor
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

Maräng
5 äggvitor
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Fyllning
3 dl vispgrädde
200 g philadephia
1,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
400 g jordubbar

 • Sätt ugnen på 180 grader.
 • Vispa smör och socker mjukt, blanda i äggvitorna, en i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke. Vispa ihop ägg- och smörsmet med mjölblandningen och mjölken.
 • Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten.
 • Maräng:
  Vispa äggvitor och hälften av sockret till ett hårt vitt skum. Tillsätt resterande socker och vaniljsocker mot slutet. Bred marängen över smeten i långpannan och grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
 • Låt botten svalna och dela i två lika stora bottnar.
 • Fyllning:
  Vispa upp grädden hårt i en bunke för sig. Vispa sedan upp Philadelphia med florsocker och vaniljsocker. Blanda ner i grädden och vispa till en tjock smet.
 • Ansa och hacka jordgubbarna. Tillsätt dem till smeten och rör om.
 • Lägg ena botten på ett tårtfat och täck med hälften av jordgubbsgrädden. Lägg på den andra botten och täck ovansidan med resterande jordgubbsgrädde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s