Älgfärsburgare med fantastiska tillbehör

Igår var en riktigt hektisk dag, utan att vi egentligen hade några direkta planer. Det städades och fejades, samtidigt behövdes lill-Klockan underhållas – ettåringar är tydligen inte jättenöjda med att städningen går före lek.

Men när hon väl somnat för kvällen satte vi oss ner i kvällssolen på altanen och åt denna fantastiska middag. Lite åt det höstiga hållet trots att vi bara är inne på sensommaren. Efter förra veckans potatis fick vi västerbottenost kvar och det fick bli den som fick huvudrollen i kvällens middag.

Älgfärs, som de flesta viltkött är rätt fettsnåla, så jag har därför tillsatt en femtedel fläskfärs och slängde dem sen på grillen – riktigt saftiga burgare fick vi. Det är både kantareller och älgfärs i denna rätt, jag har, utan att ens skämmas lite, köpt båda på affär. Jag har noll lokalsinne och skulle gå vilse i jakt på skogens guld och känner, till min stora sorg, ingen jägare.

Älgfärsburgare med västerbottenkräm och smörstekta kantareller

500 g älgfärs
100 g fläskfärs
Salt & peppar

Västerbottenostkräm
200 g västerbottenost
1,5 dl creme fraiche
1,5 dl majonnäs
Salt & Peppar

Tillbehör
Sallad
150 g kantareller
2 msk smör
Lantbröd
Lättsaltade lantchips

  1. Börja med hamburgarna. Jag valde att grilla mina och startade därför grillen en stund innan. Blanda ihop älgfärs och fläskfärs och smaka av med salt och peppar. I och med att det är fläskfärs i burgarna bör de genomstekas. Grilla ca 4-5 minuter på varje sida.
  2. Västerbottenostkräm. Riv västerbottenosten, blanda ihop med creme fraiche och majonnäs. Smaka av med salt o peppar.
  3. Smörstekta kantareller. Rensa kantarellerna och dela eller riv ned dem som är större i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och ha i svampen. Låt svampen släppa ifrån sig all vätska och låt vätskan ånga bort. Ha ned 2 msk smör, salt, peppar efter smak. Stek i 3-4 minuter.
  4. Skiva brödet och olja ena sidan innan du lägger den på grillen för att få lite yta. Bygg ihop din burgare, servera med lättsaltade lantchips och njut.

Hur såg det ut behind the scenes när denna rätt fotades? Jag hade en ivrig avsmakare redo utifall att jag skulle tappa något. Säg hej till Freddie.

En reaktion till “Älgfärsburgare med fantastiska tillbehör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s