Tzatziki!

Det känns som att förra veckans vitlöksbröd saknade nånting, eller hur? Det är perfekt i sin ensamhet, men blir oslagbart tillsammans med en riktigt god tzatziki. Har du en gång gjort tzatziki hemma kommer du aldrig mer vilja köpa det i butik, för det finns ingen massproducerad tzatziki som är lika god och krämig som egengjord.

Vad är absolut viktigast när du gör egen tzatziki? För mig är det – låt den ta tid! Jag tycker att det blir så mycket godare när den fått stå till sig i kylen några timmar, gärna över natten!

Men vad kan man äta tzatziki till då? Min spontana reaktion är allt, speciellt nu på sommaren när det grillas en hel del. Det passar till kött, fisk, fågel och mittemellan, eller bara på bröd.

TZATZIKI

1 liten gurka (eller ½ stor)
4 dl grekisk yoghurt
2 stora vitlöksklyftor
2 msk extra virgin olivolja
1 msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
1 msk finhackad färsk dill

  1. Riv gurkan grovt och lägg den i en trådsil, häll över lite salt och låt vattnet rinna av. Gurkan kan med fördel ligga i sil i några timmar, eller över natten, så den tappar så mycket vatten som möjligt.
  2. Blanda ihop yoghurt, pressad vitlök, olivolja, vinäger och salt i en stor skål. Låt även den stå ett par timmar i kylen, gärna över natten.
  3. Innan servering, tillsätt gurkan och dillen i yoghurtröran och rör om.
  4. Häll över lite extra olivolja innan servering.

Det finns garanterat miljontals tzatziki recept ute i världen, men – det här är mitt absoluta favoritrecept!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s