Skaldjursfond

Hur gott är det inte med skaldjur? Min svärmor var och hälsade på i helgen och med sig hade hon ett stort lass med havskräftor, räkor och krabbklor från Västkusten. Ett mycket trevligt och välkomnat initiativ. För första gången någonsin tog jag mig i kragen och tog tillvara på skalen från ovannämnda skaldjur och kokade ihop en fond.

Skaldjursfond

1,5 kg skal från skaldjur
2 msk rapsolja
3 stora gula lökar
15 vitpepparkorn
4 lagerblad
5 dl vitt vin
3 msk tomatpuré
Vatten

  • Bryn skalen i olja i en stor kastrull.
  • Blanda ner kryddor, lök, vin och tomatpuré, rör om.
  • Häll på vatten så det täcker skalen. Låt koka i ca 1 h.
  • Jag lät sedan fonden stå och dra över natten och silade av den morgonen efter. Ställde tillbaka den på spisen och lät den reducera ner ytterligare något i ett par timmar. Ju mer du reducerar, desto mer koncentrerad blir den och desto mindre mängd behöver du använda. Jag frös ner min i 1 liters påsar.

Perfekt att använda till soppor, såser och grytor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s