Älgfärsbiffar med potatismos och kål-lingonsallad

Att jag är svag för vilt är ingen hemlighet. Det grundas nog i att det för mig är exklusivt, för någon som växt upp med jägare till föräldrar är det säkert vardagsmat. Men för mig är det lyx. Jag minns att min farmor brukade göra en fenomenal tjälknöl, jag har receptet i min ägo men har inte vågat testa. Min farmor dog för många år sen, men tänk om jag skulle förolämpa henne genom att göra en katastrofalt dålig tjälknöl? Katastrof. Men, en vacker dag kanske jag gräver fram receptet och vågar mig på det.

Den dagen är dock inte idag. För några veckor sedan gjorde jag en riktig mitt-i-veckan-lyxmat, som inte tog en evighet, till min lilla familj. Vi åt fenomenalt goda älgfärsbiffar med en lingon-kålsallad och potatismos. Det är såna här dagar, när man verkligen nailar middagen utan att stå med berg med disk, som man ger sig själv en klapp på axeln och njuter av varje tugga.

Älgfärsbiffar med potatimos & kål-lingonsallad

500 g älgfärs
1 ägg
1 gul lök
2 dl vatten
1 dl grädde
1 köttbuljongtärning

800 g potatis
1 msk smör
1 dl mjölk

100 g rödkål
1 dl lingon
1 msk balsamvinäger
1 tsk olivolja
Färsk persilja

  • Blanda färs med ägg, riven lök, salt och peppar. Forma 8 biffar och stek några minuter tills de fått fin färg. Blanda ner vatten, matlagningsgrädde och buljongtärning i pannan och låt sjuda några minuter.
  • Koka potatis och stöt den sedan till ett mos med mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar.
  • Riv kålen tunt med en mandolin eller osthyvel och blanda med lingon, vinäger och olja. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera biffarna med potatismos och kålsallad. Toppa med färsk persilja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s