För ett år sedan åt jag denna soppa för första gången och det är utan tvekan en av de godaste soppor jag ätit – vilket är stort för en sopphatare som mig. Sen dess har jag varit sugen på att prova göra den själv, så i fredags när vi skulle ha middag med vänner tog jag tjuren vid hornen och tillagade den och den var till och med godare än vad jag mindes!
3 butternutpumpor
3 lagom stora morötter
2 gula lökar
2 dl pekannötter
2 gröna äpplen
2 msk rapsolja
2 msk färsk timjan
1 l vatten
4 grönsaksbuljongtärningar
1,5 dl grädde
1 tsk salt
2 krm peppar
- Skiva varje pumpa på längden i 4 delar och lägg på en ungsplåt med bakplåtspapper. Skala morötterna och lägg även dem på plåten. Baka i ugnen i 45 minuter på 200 grader.
- Hacka lök, pekannötter och äpplen mycket fint. Stek allt i rapsolja tills löken har blivit mjuk och fått färg. Hacka timjan och låt steka med under de sista minuterna.
- Låt den ugnsvarma pumpan svalna något och dra sedan loss skalet, jag använde mig av en sked.
- Koka upp vattnet och tillsätt buljongtärningarna, pumpa, morötter och hälften av grönsaksblandningen. Mixa slät med stavmixer och låt sedan puttra i ca 5 minuter.
- Tillsätt grädden, krydda med salt och peppar.
- Servera soppan med grönkålschips, resterande grönsaksröra, knaperstekt bacon och ett gott hembakt bröd!
Servera och njut!