Grillad lax

Jag har hela tiden ratat grillad fisk, för jag tycker det blir så himla enformigt med att göra de här tråkiga foliepaketen, jag blir direkt negativ och tänker ”Ja men då kan vi ju lika gärna göra det i ugnen”. Men i somras hade jag en period då jag verkligen var sugen på fisk. Så vi testade en ny grej. Att grilla fisk på galler är ju ingen höjdare, det fastnar och ramlar ner på kolet (Om man, som vi, har en kolgrill). Vi la ut ca tre-fyra citronskivor på rad och la sedan laxfileerna på dem. Resultatet? Perfekt tillagad lax – utan foliepaket!

Grillad lax med färskpotatis och romsås.

nfd

Du behöver:
Lax: 
3 Citroner
4 bitar lax (á 125 g)
Salt & Citronpeppar

Romsås:
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
75 g stenbitsrom eller sikrom
1 dl finhackad rödlök
2 msk hackad dill
1 msk pressad citron
Rivet skal av en citron
salt och peppar
tabasco

Färskpotatis

Gör såhär:

  1. Dela citronen, ca 1 cm tjocka skivor, det ska finnas tillräckligt många skivor så att ingen lax hamnar på gallret.
  2. Salta och peppra laxfiléerna och placera ut dem på citronskivorna på den varma grillen och stäng sedan locket. Nu till det fina – nu sköter laxen sig själv i 10-15 minuter (Beroende på temperatur i grillen). Vi höftade, men självklart går det bra att sticka en stektermometer i en av laxfiléerna, temperaturen ska då bli 56 grader i laxens tjockaste del.
  3. Koka under tiden upp färskpotatisen. Klipp sedan lite dill över den färdigkokta potatisen.
  4. Romsås: Rör ihop allt utom stenbitsrommen. Vänd ner rommen försiktigt, så inte kornen mosas. Smaka av med peppar och tabasco. Såsen görs med fördel dagen innan, undvik då att salta tills såsen stått i ett dygn i och med att rommen släpper ifrån sig sälta. Smaka av med salt innan servering.
  5. Servera laxen med potatisen och romsåsen och kanske en god sallad – vi hade dock enbart gurka att tillgå i vår kyl – men bättre än inget!

nfd

En reaktion till “Grillad lax

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s