Saffransrisotto med Grillade Vitlöksmarinerade Räkor

Comfort food har ju redan nämnts denna vecka, men det tål att nämnas igen. Jag älskar risotto, jag skulle kunna leva på risotto alla dagar i veckan. Jag älskar texturen, jag älskar smaken och jag älskar att det går att göra så många olika saker med den! Vanligtvis äter jag min risotto helt naturell, det vill säga med vin, schalottenlök och mängder av parmesan – jag menar HUTLÖSA mängder, med någon typ av protein på sidan av, tex lax eller en köttbit. Min risotto har blivit lite av min signaturrätt, den jag får mest beröm för och det är även den rätt som folk minns bäst – det tar jag som en stor komplimang och jag är gärna osvensk och skryter om hur bra den är – för det tycker jag verkligen! Ni ska få receptet på den, jag lovar. Men först ska ni få receptet på en riktigt god saffransrisotto, som tillbehör vitlöksmarinerade jag vannameiräkor och grillade dem, blev helt perfekt. En risotto tar inte lång tid att göra, men den kräver konstant kärlek för att bli perfekt. Den ska röras om under hela tillagningen.

Saffransrisotto med grillade vitlöksmarinerade räkor

4 pers

Risotto

1 schalottenlök
50 g smör
2 dl vitt vin
2 dl avorioris
0,5 g saffran
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
150 g parmesan

  • Börja med att koka upp vattnet med buljongtärningarna i en separat kastrull, rör om så tärningarna löser upp sig. Vrid ner plattan men stäng inte av, vi vill inte att buljongen blir kall.
  • Finhacka schalottenlök, fräs mjuk i smör – den får inte bli bränd! Öka värmen och tillsätt riset, häll över vinet och rör om tills riset sugit upp all vätska.
  • Börja succesivt tillsätta buljongen, jag brukar ta ca 0,5 dl åt gången och röra om tills vätskan försvunnit och upprepa tills riset är färdigt, ca 20-25 minuter. Riset är klart när det är ”al dente”, det vill säga – det ska ha en liten kärna inuti. Den gränsen är verkligen hårfin – för mycket kärna och det känns som att det fastnar i tänderna.
  • När risotton är klar, dra av från plattan och riv ner rikligt med parmesan för att få en fin krämighet.

Vitlöksmarinerade räkor

500 g vannameiräkor
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
½ dl vitt vin
1 tsk chiliflakes
1 saften & skalet från lime
Salt & peppar

  • Blanda ihop alla ingredienser och häll över räkorna. Låt stå och dra ett par timmar i kyl.
  • Trä på på grillspett och grilla 2 minuter per sida.

Glöm inte att följa mig på mina andra kanaler
FacebookInstagram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s