Fläskfilépanna med kantareller

Hur gott är det inte med kantareller? Jag passade på att köpa hem lite medan de fortfarande finns färska, svenska kantareller, i butik. Vad jag skulle laga var inte svårpåkommet, detta recept har varit en stor favorit hemma i flera år. En gräddig sås, kantareller och fläskfilé – hur gott? En blomkålspuré lyfter smakerna ännu mer, men självklart går det lika bra att servera tillsammans med ris eller potatis också.

Fläskfilépanna med kantareller

600 g fläskfilé
5 dl grädde
2 msk kalvfond
1 vitlöksklyfta
2 schalottenlökar
250-300 g färska kantareller (eller 30 g torkade)
(½ msk kantarellfond, kan uteslutas)
2 msk färsk timjan
Salt & peppar

Blomkålspuré
1 normalstort blomkålshuvud
1 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl grädde.

  1. Börja med att putsa fläskfilén och skär upp i medaljonger. Bryn i het stekpanna, de ska få färg men inte genomstekas. Lägg åt sidan.
  2. I samma stekpanna slänger du nu ner kantarellerna. Små brukar jag låta vara som de är, men större brukar jag riva sönder. Låt dem svettas ett par minuter för att få ur vätskan.
  3. Finhacka schalottenlök och vitlök och rör ner i kantarellerna tillsammans med en klick smör. Slå på grädde, fond och timjan, låt puttra i fem minuter. Lägg ner köttet och låt småputtra på spisen i ca 15-20 minuter så köttet hinner bli helt klart. Köttet behåller en fin saftighet av att kokas klart i gräddsåsen. Smaka av med salt och peppar.
  4. Under tiden såsen puttrar, gör blomkålsmoset. Skär blomkålshuvudet i småbuketter och koka dem mjuka i buljong, ca 10 minuter. Häll av vattnet och lägg sedan tillbaka blomkålen i kastrullen och ställ tillbaka på plattan. Låt ånga av en stund på medelvärme. Ta av från plattan.
  5. Mixa till pure tillsammans med grädden, jag använder nästan alltid min matberedare till detta, men går självklart bra med stavmixer också. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera och njut!

Glöm inte att följa mig i mina andra kanaler
FacebookInstagram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s